För fred, för flyktingar och för Världens Barn
Kulturnatten i Staffanstorp fyller 20 år. Det måste ju firas lite extra, men hur? Idén om en körfestival kom från Lions Club Staffanstorp och man slängde ut en trevare till S:t Staffans församling.
-En sådan idé måste man bara tacka ja till! säger S:t Staffans organist och körledare Alissa Tomac.
När Kulturnattens yra har lagt sig och vi alla har njutit en härlig lördagsförmiddag och lunch, är det dags för Le Grand Final: Nio körer blandar sina stämmor och repertoarer i en konsert med temat fred.
-Det är ju FN-dagen, den 24 oktober, säger Alissa.
Alla är välkomna. Entrén är gratis.
-Men den som vill skänka en slant till vår gemensamma insamling är välkommen att göra så. Alla intäkter går till flyktingkrisen genom Världens Barn, betonar Alissa.
Nio körer
Med nio körer – från fylligt myndiga mansstämmor till klara sopraner och ljusa barnstämmor – får programmet en imponerande spännvidd. Även publiken bjuds in att sjunga med.
Medverkande körer är dubbelkvartetten Oktopuss från Lund, Manskören Staffan, Legatokören, Superkören, Kolibrikören, Sånglärkorna, S:t Staffanskören samt Lilla Kören i Hjärup och Lilla Kören i Staffanstorp.
Redan under förmiddagen samlas körerna för uppvärmning. När klockan slår tre har alla korister klarat strupen och dörrarna på S:t Staffans församlingsgård slås upp för allmänheten.
Häxan och Lejonet
Sommarens uppsättning av barnmusikalen Häxan och Lejonet (baserad på C. S. Lewis böcker om Narnia), blev en succé. Här får vi än en gång tillfälle att följa med genom det förtrollade klädskåpet, in i Narnias värld och tid, fauner och talande djur. Landet där den elaka Vita Häxan regerar. Landet där det alltid är vinter, men aldrig blir jul.
Röstvård och body percussion
För den som inte vågar resa till det mystiska Narnia, bjuds möjligheten att delta i workshops om röstvård och body percussion (hur vi kan använda vår kropp som musikinstrument, allt från att stampa med fötterna och knäppa med fingrarna till de kluckande eller smackande ljud vår tunga och våra läppar kan åstadkomma).
Vem vinner fototävlingen?
Du har väl koll på Kulturnattens fototävling Ljuset i mitt liv? Alla kan vara med och lämna in sitt bästa fotografi, som ställs ut på församlingsgården, där besökarna under fredagskvällen röstar på sina favoriter.
Strax före klockan fyra, när workshops och musikal är avklarade, tillkännages vinnaren av Kulturnattens fotoutställning.
Mäktig avslutning
Så är det dags för körfestivalens avslutande konsert. När klockan slår fyra kommer taket i församlingsgårdens stora sal nästan att lyfta.
-Det kommer att bli mäktigt, säger Alissa med entusiasm i rösten.
Manskören Staffan sjunger Astrid Lindgrens sånger tillsammans med barnkörerna. Oktopuss ger prov på sina rutinerade röster (nästa år har du sjungit ihop i tre decennier).
I sånger med fredstema som Afzelius älskade ”Sång till friheten” och ”We are the World” (USA for Africa, 1985) stämmer också vi i publiken in.
-Välkommen till Staffanstorps första körfestival – för freden, för flyktingarna, för de ensamkommande barn som vi ska ta emot i Staffanstorp och för Världens Barn, hälsar Alissa Tomac.
Körfestival med temat fred
Medverkande körer: Dubbelkvartetten Oktopuss, Manskören Staffan (körledare Caroline Borg), Legatokören och Superkören (körledare Helena Jedvik), Lilla Kören i Hjärup och Lilla Kören i Staffanstorp (körledare Sara Runberg), Kolibrikören, Sånglärkorna, S:t Staffanskören (körledare Alissa Tomac).
Kl. 15.00 Lejonet och Häxan, barnmusikal Workshops i röstvård (Helena Jedvik) och body percussion (Sara Runberg).
Kl. 15.50 Vinnaren av Kulturnattens fotoutställning Ljuset i mitt liv (ställs ut i församlingsgården) tillkännages.
Kl. 16.00 Kulturnattsfinal med körfestivalens avslutande konsert.
Välkomna!
Bild och text: 2015.10.02, Ann Mellblom för Spegeln